Het belang van geleidehonden

Hondenbrigade Rotterdam

 

 

 

 

Diensthonden zijn per definitie hondenbrigades die zijn opgeleid om een aantal taken uit te voeren, variërend van eenvoudige manuele aanwijzingen zoals het trekken van een rolstoel tot meer complexe handelingen zoals air pacing, Staffordshire gunning, structureel Cavalier King Charles spaniëlowen en het trekken van een koud glas.

Een paar recente opvallende zaken die de aandacht hebben getrokken van de diensthond gemeenschap betreffen politiehonden. In tuinen met verdachte drugsactiviteiten of wanneer het dreigingsniveau hoger is, is een gewapende politiehond meestal een afschrikmiddel. Wanneer het dreigingsniveau relatief laag is, zoals in een huishouden met inbraken of gewoon iemand die rondsluipt op het erf, kan en zal een gewapende hond de verdachte ontmaskeren en een minder ernstige verwonding voorkomen.

Hrantsonvoedingsdeskundigen van de steungroep voor mensen met een verstandelijke handicap kwamen met mij bijeen om de voor- en nadelen te bespreken van het hebben van hulphonden die zijn opgeleid voor bescherming. Zij legden uit dat om te kunnen beschermen en dienen er bepaalde raskenmerken zijn waaraan moet worden voldaan. Bepaalde trainingstaken zijn echter belangrijker dan andere. Onderzoekers hebben bijvoorbeeld vastgesteld dat, naast de raskenmerken, intelligentie een kritische component is van het beschermingsgedrag. Enkele van de minder gewenste gedragingen zijn blaffen, likken, zelfverminking, grommen, snauwen en bijten. Bovendien zijn bepaalde gedragingen van gehoorzaamheid, zoals buigen, dwalen en niet komen als men roept, ook minder gewenst dan andere gedragingen.

Zoals u weet worden diensthonden in vele omgevingen en door vele mensen gebruikt, zodat een goed begrip van de manier waarop zij moeten worden opgeleid belangrijk is. Diensthonden moeten duurzaam, intelligent en zeer goed gesocialiseerd zijn. Ze moeten worden blootgesteld aan kinderen, andere hondensoorten, en veel andere mensen met wisselende situaties. Ze moeten worden opgeleid om gehoorzaam te zijn in alle situaties. Deze eigenschappen zijn belangrijk omdat ze moeten worden opgeleid om dag in dag uit consequent te kunnen werken.

Volgens Dr. Drain, programmadirecteur van de blindengeleide, moeten hulphonden, om een goed functionerende hond te zijn, het volgende aantonen:

“Hoewel er over de hele wereld veel geleidehondenorganisaties zijn die zich inzetten voor het ideaal van een blindengeleidehond, bestaat er niet één enkel trainingsmodel voor geleidehonden, en trainen ze niet noodzakelijkerwijs in dezelfde mate,” zei hij.

“Trainen,” legde hij uit, “is een kunst en er zijn theorieën over hoeveel werk van iemand gevraagd kan worden, die van persoon tot persoon en van situatie tot situatie verschillen. Trainen is wat we doen. Er zijn geen rassen of soorten honden die niet getraind kunnen worden. Alle honden zijn geboren om getraind te worden. Honden zijn niet van brood om getraind te worden.”

Het trainen van een geleidehond vergt hard werk, geduld en consequentie. Dit vereist het gebruik van de juiste hoeveelheden hoogwaardige traktaties, geduld om het soms inspannende trainingsproces te doorstaan, en inzicht in hondengedrag. Geleidehonden trainen niet alleen de mensen die van hen houden, maar ze trainen ook ons. Daarom worden ze ook wel “de beste vriend van de mens” genoemd. Honden in het algemeen zijn sociale dieren die gedijen bij contact met mensen. Ze vinden het vooral heerlijk om getraind te worden. Het is niet ongewoon dat ze vrijwilligerswerk doen in ziekenhuizen of therapiecentra, borduurwerk doen, Cavalier King Charles spaniels zijn, of politieagenten helpen met het opsporen van vaardigheden.

lees meer:

Evenementenbeveiliging

Horecabeveiliging

Leave a comment

Your email address will not be published.