Wat is paardenmelk?

Paardenmelk kopen

 

Paardenmelk wordt geproduceerd door de melk vóór het tijdstip van productie te verhitten in kleine tanks. Koemelk wordt ondergronds in kuilen opgeslagen en komt snel op temperatuur voordat het in een tank wordt opgeslagen. Bij paardenmelk gaat het pompen van de melk in een kleine tank echter tien keer trager dan bij koemelk. Het resultaat is dat paardenmelk veel interessanter is om te eten en te drinken dan gewone koemelk, omdat de smaak en de textuur meer lijken op die van paarden dan op die van koeien.

In Japan en de Verenigde Staten is onderzoek gedaan naar paardenmelk voor de hersenen. Uit de meeste Japanse studies naar paardenmelk is gebleken dat het doeltreffend zou kunnen zijn bij het verminderen van depressies en angsten, en mogelijk bij het onder controle houden van epilepsie en dementie. Andere studies in de Verenigde Staten hebben aangetoond dat paardenmelk het immuunsysteem zou kunnen versterken.

Aangename honden- en kattenmelk

Er zijn momenteel drie fabrikanten in Nederland die heerlijke honden- en kittenmelk produceren. Hondenmelk wordt gemaakt van één of twee dozijn kleine, biologisch gezond ogende honden. Paws Pelts and Kittens is het derde bedrijf. Kittenmelkformules worden op de markt gebracht door Sadie t Baby. Zowel honden als kittens hebben vetafzettingen in hun vacht; daarom kan moedermelk zelf olieachtige vlekken veroorzaken op de vacht van elke hond die ervan drinkt. Om dit probleem tot een minimum te beperken, wordt geadverteerd dat de formules smakelijk zijn en geen dierlijke vetten bevatten.

Hondenmelk werd in Nederland van oudsher gebruikt als een matig voedzame voeding voor “tamme” honden en kittens. Hondenmelk werd ook gebruikt als mild kalmeringsmiddel bij zieke patiënten, en als mild diureticum bij nierfalen en in de menopauze.

De meeste industriële melkindustrieën in Nederland zijn enkele decennia geleden gestopt met het gebruik van deze melk, maar veel Nederlandse boeren gebruiken ze nog steeds voor hun huisdieren. Een rijke bron van calcium, vitamine D en vitale vetzuren, komt door de toevoeging van boekweitdoppen in de enige plantaardige gekweekte melk waarvan bekend is dat ze afkomstig is van zuivelbedrijven die besmet zijn met het ormatovirus. Bovendien is de productie van heerlijke kittenmelk vrij goedkoop; dierenbezitters die een voedseldier hebben, zullen de melk dus wellicht als eerste keuze voor hun huisdieren willen gebruiken.

Net zoals sommige koekjes bijenpollen nodig hebben om hun zoete essentie te maken, hebben deze twee heerlijke melkproducten granen nodig, in dit geval boekweitdoppen voor hun zoete essentie. Kittenmelk smaakt naar kattenmelk, en hondenmelk heeft dezelfde smaak (lichter, malser) als kitten- of puppymelk.

Terrawattings & Brews

Al deze ingrediënten zijn terug te vinden in sommige andere traditionele recepten of traditionele levensmiddelen of in wat “natuurlijke levensmiddelen” wordt genoemd, zoals biltong, pap en havermoutpap.

Zowel voor natuurproducten als voor conventionele voedingsmiddelen worden voortdurend rauwe melk en rauwe procesmelk van melkvee toegevoegd om ze geschikt te maken voor menselijke consumptie. De reden hiervoor heeft te maken met de traditionele overtuiging dat deze twee soorten door dieren geproduceerde melk beter zijn voor de mens dan gewone melk, die door koeien wordt geproduceerd.

Hoewel dit een misplaatste overtuiging is, wordt zij in bepaalde delen van de wereld nog steeds op grote schaal aangehangen. De meeste melkveehouders hebben hun kuddes aangepast om de melk minder kinky te maken en dus minder kans te lopen van de boerderij te worden weggestemd.

Andere melkveehouders gebruikten wellicht gedomesticeerde dieren omdat die de melk beter opleverden. Vaak waren de koeien zich er niet van bewust dat zij door mensen werden gemolken. Andere keren werden zij tijdens het melken niet gemolken of waren zij niet gelukkig met hun nieuwe melkpartners. In die gevallen liet de boer de koeien uiteindelijk grazen op het land waar zij vrij waren om hun menselijke verwanten te laten grazen.

In de volksmond wordt aangenomen dat koeien op een andere manier melk produceren dan honden en katten. Om de redenen achter dit geloof te begrijpen, moet men nagaan waarom honden en katten melk produceren.

Deel voeding voor het milieu

Lactobacillus acidophilus, door de darmen geproduceerde bacteriën, zijn verantwoordelijk voor het verteren van de lactosesuiker in melk. Zij leveren ook nuttige eiwitten voor het dier. Deze bacteriële ecologie geeft de melkorganismen een zekere weerstand tegen conventionele verontreinigende stoffen in de watervoorziening.

Sommige melkproducerende dieren hebben echter genen die hun of hun lactosetolerantie meer verhogen dan andere. Dit betekent dat honden en katten meer van deze genen hebben die hen in staat stellen toxische stoffen in de melk te verteren en te assimileren en er gebruik van te maken. Helaas worden melkproducerende dieren, zoals koeien, steeds meer geslacht voor menselijke consumptie.

Lactose-intolerantie en -allergieën

Sommige mensen zijn echter zeer gevoelig voor lactose-suikers en kunnen symptomen van lactose-intolerantie vertonen.

 

LEES MEER : 

Leave a comment

Your email address will not be published.